שמי סיגל אלגרישי,
מטפלת מוסמכת לניקוז לימפטי מטעם בית ספר וודר,
לשאלות/יעוץ/טיפול התקשרו 052-6112131
או שלחו לי הודעה >>
ניקוז לימפטי ידני – MLD, הנה טכניקת עיסוי עדינה המניעה את העור (dermis) ביחס לרקמה שמתחתיו (subcutaneous ) בתנועות ריתמיות וקצובות ללא החלקה או לחץ.
השיטה משמשת לטיפול בבצקות ממקור לימפטי. בצקות שכאלה נגרמות ממספר סיבות, בין השכיחות שבהן זיהומים בגפה ( הזיהום מותיר נזק בלתי הפיך במערכת הלימפה בגפה), וטיפולים בסרטן (לרבות ניתוחים הכוללים כריתה של קישריות לימפה, הקרנות, וכימותראפיה). סיבות נוספות כוללות לימפאדמה ראשונית (תורשתית), פילאריס, שיתוק, ושילוב גורמים בגיל מבוגר.
לשיטה ישומים נוספים הקשורים בהפחתת הגודש במערכת הלימפה, בינהם טיפול בכאב, בדלקות, ובבעיות עור. רשימת אינדיקציות לטיפול מופיעה בטבלה בהמשך. מידע נוסף על טיפול במיגרנה באמצעות ניקוז לימפטי ידני נמצא כאן.
רקע
ב- 1930 פיתח ד"ר וודר שיטת טיפול מיוחדת לניקוז הנוזל הבין תאי ושיפור הניקוז ע"י מערכת הלימפה .MLD הנה טכניקת עיסוי עדינה המניעה את העור (dermis) ביחס לרקמה שמתחתיו (subcutaneous ) בתנועות ריתמיות וקצובות ללא החלקה או לחץ.
האפקט הטיפולי
לטיפול 4 אפקטים המוכחים מדעית
1. אפקט הניקוז הגדול
– גירוי כלי הלימפה אשר גורם לכלי הלימפה להתכווץ בתדירות ונפח גדולים יותר.
2. אפקט מרגיע כאב
– הפעלת אפקט שער הכאב. גירוי רצפטורים מכניים בעור וע"י כך דיכוי אותות הכאב המשודרים מהרקמה.
– פינוי חומרים מתווכי כאב מהרקמה.
3. הרגעת המערכת הסימפטטית
– נמצא כי במהלך הטיפול חלה עלייה בפעילות מערכת העיכול .
4. אפקט מרגיע מתח בשרירי השלד
טיפול שמרני משולב בבצקת ממקור לימפטי
לטיפול מספר 4 מרכיבים:
1 – היגיינת העור, בצקת לימפטית הינה בצקת עתירת פרוטאין ובתור שכזו מהווה כר נוח להתרבות חיידקים, הבצקת פוגעת בשינוע חומרי המזון ופסולת מ/אל הרקמות וככלל פוגעת בתפקודי הרקמות בגפה. מערכת הלימפה הפגועה בלאו הכי מחלישה עוד יותר את היכולת החיסונית בגפה.
כל זיהום בגפה מגביר את הנזק במערכת הלימפה וכך את הבצקת, החמרת הבצקת מגדילה באופן שהוסבר את הסיכוי לזיהום חוזר, כך מתקבל מעגל העצמה הדדי. הדרך האפקטיבית ביותר להימנע ממנו היא להימנע מזיהומים ע"י שמירה על שלמות עור הגפה – הימנעות מחתכים, מבקעי יובש, ומפטריות (המאפשרות לעיתים כניסה של זיהום אלים) הכרחית.
2 – ניקוז לימפטי ידני, טכניקה דמוית מסג עדין המשמשת לניקוז עודפי נוזלים ופרוטאין מהגפה הפגועה, הניקוז הלימפטי משפר את זרימת הלימפה, את תפקוד כלי הלימפה הקיימים, ומעודד יצירת כלי לימפה חדשים.
הניקוז הלימפטי מרוקן תחילה מאגרי לימפה באזורים המרוחקים מהגפה הפגועה, בחלל הבטן, ובאזורים תקינים הסמוכים לאזור הפגוע, לאחר מכן מבוצע ניקוז לימפטי על האזור הבצקתי, בכיוון זרימת הלימפה . במידה ויש חסימות במערכת הלימפה, ינתב התרפיסט את זרימת הלימפה במידת האפשר דרך כלי לימפה חלופיים (המנקזים באופן נורמאלי אזורים אחרים בגפה או בגוף).
הניקוז הלימפטי מבוצע בטיפולים בני שעה עד שעתיים כל יום במשך כ 3 שבועות עד להקטנה מקסימאלית של הבצקת. בין הטיפולים נחבשת הגפה בתחבושת בעלת אלסטיות נמוכה כדי למנוע חזרה של הבצקת (ובתקווה לאפשר שינוי מבני איטי ברקמה) לאחר תום סידרת הטיפולים מותאמת לגפה חבישה אלסטית אותה יחבוש המטופל באופן קבוע למעט שעות שינה. תדירות הטיפול תרד לפעם, פעמיים בשבוע או פחות, כנדרש על מנת לשמר את תוצאות הטיפול הראשוני, ולמנוע תהליכי הצטלקות תת עורית בגפה (תופעת לוואי אופיינית לבצקת הקיימת לאורך זמן).
3 חבישה אלסטית – לאחר שהושגה הקטנה מקסימאלית של הבצקת, מותאמת לגפה הפגועה חבישה אלסטית (גרב, שרוול, כפפה אם צריך), הגפה צריכה להיות חבושה במשך כל שעות הפעילות, את החבישה האלסטית יש להוריד לפני השינה.
שרוול, גרב אלסטית לטיפול בבצקת מספקת רמת לחץ יורדת לכיוון מרכז הגוף, מספר חברות בעולם מייצרות מוצרים בתחום ביניים Zigvaris ו Jobset, האחרונה מייצרת גרביים,כפפות,שרוולים אלסטיים עבור לקוחות עם צרכים מיוחדים בתוספת תשלום.
4 תרגילים – קיימות מספר סדרות של תרגילים שפותחו במטרה לשפר את הניקוז הלימפטי. את התרגילים ניתן ורצוי לבצע במהלך הטיפול הראשוני כשהגפה נתונה בחבישה בעלת אלסטיות נמוכה. ולאורך זמן במסגרת הטיפול המשמר כשהגפה הפגועה נתונה בחבישה אלסטית.
האפקטיביות בטיפול שמרני משולב
הנתונים מתייחסים להפחתת היקף בצקת מנפח הגפה לפי מחקר מ 1997 ע"י מ.בוריס ושות' על 119 מקרים
(CDT הכוונה טיפול משולב כנ"ל):
After 3 years (including compression stockings & decongestive exercise) |
After 30 days of CDT |
|
63.8%
|
62.6% |
Arm Unilateral |
62.7%
|
68.6%
|
Leg Unilateral
|
מחלות ומצבים בהם נמצא הניקוז הלימפטי הידני אפקטיבי
בנוסף לטיפול בבצקות, לניקוז לימפטי ידני מגוון יישומים נוספים,
להלן רשימת אינדיקציות לטיפול:
אינדיקציות נגד לטיפול בניקוז לימפטי ידני (מצבים בהם אסור לבצע ניקוז לימפטי)
זיהום אקוטי – ( כולל שושנה Erysioela )
נוכחות D.V.T
אי ספיקת לב
לקריאה נוספת
.הטיפול במחלות כלי דם , פרופ' א. בס עמ' 245-255
Modern Treatment for Lymphoedema by Dr. Judith R. Casley-Smith.
Lymphedema Diagnosis and Therapy by Weissleder & Schuchhardt.
על עצמי
שמי סיגל אלגרישי ואני מטפלת מוסמכת מטעם ביה"ס וודר באוסטריה לניקוז לימפטי ידני.
עבדתי בקופת חולים כללית משלימה, במחלקת ההוספיס בבי"הח תל השומר, עם מנתחים כירורגים רבים ( דר' שפלן, דר' קפלן, דר' טליסמן, דר' אמיר ועוד) ובאופן פרטי בקלינקה שבביתי.
הבהרה:
כל המידע המופיע במאמר נועד למטרות לימוד והשכלה בלבד ואין לראות בו יעוץ רפואי, בכל בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.
© כל הזכויות שמורות
סיגל אלגרישי
052-6112131
איזור חיפה
אני מעוניינת לעשות ניכוז למפטי אחרי ניתוח